Swakara – før nogen kendte ordet!
Rigtig mange kan huske mormors eller oldemors pels, som var en persianerfrakke. Persianerfrakken har været en klassiker inden for pelse i mange generationer. Kendetegnet for persianerfrakken er, at den har en krøllet overflade. Fordelen ved en “persianer” er, at den er slidstærk og holder i mange år. Rigtig mange af dem bliver omsyet, når de er lidt ældre. Det kan ofte betale sig, på grund af skindets beskaffenhed. Der bliver stadig solgt mange persianer-pelse. Både de korte og de “mellemlange” er populære.
Fællesbetegnelsen for persianer og swakara er karakul.
Karakul er en skindtype lavet af fåreskind, og som er meget slidstærkt.
Swakara har en lidt finere struktur i overfladen (billedet foroven) end persianer og kommer fra Afrika – deraf navnet: South West African Karakul.
Iøvrigt har der altid været en stor produktion og eksport af karakul fra Afganistan, selvom verdens største skindeksportør.
Swakara – den sorte diamant fra Namibia.
Kopenhagen Fur handler udelukkende med swakaraen fra Namibia. Det sker, at der bliver handlet “top-lots” hos Kopenhagen Fur, som tiltrækker stor opmærksomhed. Swakaraen fra Namibia bliver også kaldet: “Den sorte diamant fra Namibia”. Opdræt af swakara i Namibia har stærke traditioner – en af de ældste opdræt af lam i verden.
Hvorfor forbindes swakara med bæredygtighed?
Først og fremmest fordi swakara fårene bidrager til naturen i Namibia ved at regulere græsbestanden i Namibias ørken. Derudover hjælper den også til mælke-, kød-, uld- og læderproduktionen i de omliggende samfund. Da swakara-skindet er utrolig stærkt og holdbart, bidrager det jo også til bæredygtighed. Se: Hvornår er pels bæredygtig?
Karakul er en af de ældste pelsarter i verden.
Karakul-skindet bruges typisk til jakker og frakker – her vil man få et super klassisk overtøj, som kan bruges i mange år. Karakul bruges også meget til pelshatte. Vi lavede i 90´erne en “hatte-model”, som vi kalder for “pilleboksen”, som vi solgte rigtig mange af. Idag er ræv og andre langhårspelse mere populære som hatte Se.: En pelshue eller pelshat?
Hvilke af karakulens farver er de naturlige?
De naturlige farver af karakul skind er sort, grå, hvid og brun. Den hvide karakul findes kun i begrænset omfang og bliver ofte solgt til de højeste priser på auktionerne.
Hvad koster en pelsjakke lavet af karakul?
Du kan få en flot karakuljakke idag til ca. 25.000,00 afhængig af skindenes kvalitet etc. En dyrere variant er en karakuljakke kombineret med en ræve- eller zobelkrave.
De dyre varianter af swakara, hvor en jakke nemt kan koste kr. 50.000 og derover. Disse varianter bliver sjældent solgt i Danmark, men mere på det russiske eller kinesiske marked. Se: Zobel – det hvide guld fra Sibirien!