Er pels bæredygtig?
Vi får ofte stillet dette spørgsmål fra vores kunder. Vi synes, det er et af de svære spørgsmål – der bliver også spurgt:
Hvordan er pels bæredygtig?
Selvom pels er naturligt, slidstærkt, holder længe og går i arv fra generation til generation. Dette er ikke det samme som at sige, at pels er bæredygtig. Spørgsmålet er så komplekst, at designskolen i Kolding og Kopenhagen Fur har et projekt kørende. Her analyseres alle aspekter i alle led lige fra fangst, produktudvikling, brugen af pelse etc. bliver belyst, for at se om der er bæredygtighed i alle led. F.eks. har WWF erklæret sælfangst i Grønland, for bæredygtig. Se: Sæl Men er indfarvningen af sælskindet bæredygtigt? Alle disse aspekter skal tages med i betragtning. Bæredygtighed betyder jo, at produktion sker uden omkostninger for naturen og ikke efterlader nogen spor. Det er klart at opbevaring og genanvendelse af pelse er bæredygtigt i sig selv, og et godt råd er at købe pelse, der kan genanvendes. Se: 10 pelstyper der kan genanvendes!
Spørgsmålet om bæredygtighed har aldrig været så aktuelt.
Specielt i modebranchen i disse år, er interessen stor. Kopenhagen Fur og deres støtte til “swakaraprojektet”, som er bæredygtigt i Namibia er bare et af eksemplerne for dette. Se: Swakara
Hvad er ORIGIN ASSURED?
Hvis du skal købe en pels og vil være sikker på, at skindet kommer fra et land med reguleret lovgivning inden for dyrevelfærd, så gå efter mærket OA, som står for Origin Assured. Se: OA – ORIGEN ASSUREDDette program, som startede i 2006, er et internationalt samarbejde af organisationer og pelsauktioner, for at give transparens om, hvor skindene kommer fra. Der bliver så isyet en label i pelsen eller vedhæftet et certifikat ved køb. Især har det været en kendt sag, at mange af de billige pelsjakker importeret fra Kina til Vesten og Rusland ikke har haft en tilfredstillende standard.