Pelse – hvor bliver de produceret i dag? I dag bliver pelse produceret i hele verden. Men sådan har det ikke altid været..
Pelse i 50’erne i Danmark..
Da lå der buntmagerværksteder på alle de store handelstrøg i København og i provinsen. Pels blev ofte produceret på buntmagerværksteder.
Bare på Østerbrogade var der over 10 buntmagerværksteder.
Det samme på Nørrebrogade etc. Udover pelsekåber lavede de også pelshatte, som jo alle damer gik med dengang, og derudover reparerede de også pelse Se: Pelsreparation og omsyning af pels. I 60’erne begyndte importen af pels fra Grækenland. I Nordgrækenland ligger byerne Kastoria og Siatista. 60% af befolkningen i disse to byer arbejder, den dag idag med pelse. Modsat Danmark, hvor buntmagerværkstederne ofte “opererede” som lokale butikker, havde grækerne udviklet værksteder, som var meget specialiserede og på grund af deres færdigheder, var de i stand til at eksportere flot pels til hele verden til rimelige priser.
Grækerne behersker buntmageriets kunst, da håndværket er gået i arv fra generation til generation. De er specielt mestre i teknikken at rygge skind.
Importen af pels steg fra Grækkenland og Kina.
I Danmark kunne man derfor i 70’erne få pelse til rimelige priser, bl.a. fra Grækenland.
I 80’erne begyndte først Japan og derefter Kina at producere pels. Kina blev verdens største producent, uden sammenligning med noget andet land. Hvordan kunne dette ske så hurtigt? Det skal findes i to faktorer, nemlig at de kinesiske kvinder er/var vilde med pels, samtidig med at deres købekraft var blevet forøget specielt i 80’erne blev der et stort marked for pelse. For det andet er de dygtige til at producere og sætte sig ind i nye ting. Idag er over halvdelen af Kopenhagen Fur’s omsætning salg til Kina.
Der bliver stadig produceret pels i Europa.
Specielt mange af de pelse, hvor der bliver brugt dyre skind bliver produceret i Europa fortrinsvis Italien og Grækenland. Typisk vil zobelpelse Se: Zobel-pels – det bløde guld fra Sibirien! produceret i Europa. Meget få pelse i Danmark er produceret i U.S.A. – til gengæld er der flere, som er lavet af skind fra U.S.A. fra American Blackglama. Hvor kommer de forskellige pels-skind fra?