Pelsjakke – hvilke type pels-skind skal din næste pels laves af?
Inden du går ud og køber ny pels, så læs lige her først, så du vælger den rigtige pels-type til dig, som du kan have i mange år.
Først og fremmest undgå at købe en pels lavet af kanin-pels, hvis du vil have den i mange år. Se: Min pels fælder!
De forskellige pels-skind har deres formål, fordele og ulemper:
Fordele: Slidstærk – blød at røre – nem at reparere på
Ulemper: Skrøbelig – kostbar – hård overflade
Her er de 10 mest populære skind-typer:
1. Mink
Mink er den mest udbredte pelstype i Danmark. Dette skind er meget velegnet som pelsjakke: Mink-skind har den fordel at det har “et lækkert touch” blødt at røre, samtidig med at det er slidstærkt. Se: Mink – pelsens konge!
2. Karakul
Karakul er en af de ældste pelstyper, og bruges meget som pelsjakker. Karukul er meget slidstærk og skindet er velegnet til at sy om. Mange kender nok mormors eller oldemors pels med den krøllede overflade. Se: Hvad er forskellen på persianer og swakara
3. Ræv
Da ræve-skindet er langhåret bliver det brugt til pelstilbehør, som bl. a. pelshatte og boaer. Bliver også brugt til jakker, i kombination med andre pelstyper og læder (gallonering), så jakken bliver lettere. Fordelen ved en jakke i ræv er at den har et “ungt og moderne udtryk” samtidig med at det er klassisk.
4. Raccoon
Har lidt kortere hår end ræv, men er også langhåret. Pelsen er skiftevis sort og brun, så det giver et “godt spil”, hvis man bruger det til pelshatte eller tøjbesætninger. Saga Fur kalder deres kvalitet for “Finnraccoon”.
5. Kalgan
Også kaldt tibetansk lam er denne meget krøllede og langhårede pels, som bliver brugt som pelsjakke. Kalgan er en mere krøllet udgave af karakul. Fordelen ved kalgan er det er billigere end karakul, men ikke så holdbart.
6. Nutria
Korthåret skind – kan godt ligne mink-skindet, men vejer lidt mere. Findes også i en klippet kvalitet. Velegnet til jakker. Nutria var meget populært i 80´erne. Se: Pels i 1986 Er stadig meget populær i Canada og USA.
7. Sæl
Korthåret skind som fra naturens hånd er gråt, med tegning (pletter) i brune og sorte nuancer. Bruges som pelsjakke, kåber, luffer, støvler, tasker m.m. Sælskindet giver pelsjakken et fantastisk naturligt udtryk. Sælskindet er dog ikke så stærkt som mink og karakul. Se: Køb en sæljakke og støt det grønlandske samfund!
8. Zobel
Sammen med chinchilla et af de dyreste skind der findes. Velegnet som pelsjakke, men da prisen er så høj bliver det oftest brugt til kraver på pelsjakker af mink eller swakara.
Se: Zobel – det bløde guld fra Sibirien!
9. Chinchilla
Er gråt med sort og hvide striber. Er et af de blødeste skind der findes, men ikke så stærkt. Er et meget efterspurgt skind i udlandet, hvor mange kvinder er indstillet på at betale mange penge for det skind. Skindet er velegnet som jakke og/eller krave.
10. Los
Den prikkede pels er også meget eftertragtet i udlandet og derfor også et af de dyreste skind. Den er meget sjælden og kommer fra de kolde områder bl.a. fra Sibirien. Skindet er meget velegnet som pelsjakke. Se: Hvad koster en pels?
Kombiner de forskellige pelstyper! Da skindtyper som zobel, chinchilla etc. er meget kostbare er det en mulighed at kombinere f.eks. zobel-skind på en minkjakke eller pelsværk af mink på en rulamsfrakke. Se: Kombiner pelsen på den bedste måde! Her er et eksempel på en rulamsfrakke med rævekrave. Se: Sortiment af pelsjakker