Rulam er et naturprodukt lavet af fåreskind.
Rulam hedder på engelsk “doubleface”, fordi det består af to lag – nemlig pels/uld på den ene side, som er blødt(indersiden) og glat ru skind/ læder på den anden side(lædersiden).
Et andet engelsk ord er “shearlings”: Et skind der er delt op med en forside og en bagside.
Lædersiden er enten glat eller ru!
Skindet kan garves i mange forskellige variationer. Den klassiske er ru – ligner meget overfladen fra en ruskindjakke. Hvis man ønsker det mere slidstærkt kan man garve skindet med en mere glat læderoverflade, som ligner en læderjakke. Se.: Eksempel på rulamsfrakke med læderside
I de senere år har man også garvet med forskellige effekter som “metal-look” m.m.
Hvad er fordelen ved rulam?
1. Meget varmeisolerende
2. Blød og behagelig inderside
3. Slidstærk overflade
Hvad er ulempen ved rulam?
1. Kan ikke vaskes – skal renses Se: Pelsrens
2. Kostbar i anskaffelse – afhængig af kvaliteten Se: Hvad koster en rulamsfrakke?
Hvis man købte en rulamsjakke i Danmark før 2005 ville den ofte være tung og kraftig. På dette tidspunkt blev mange rulamsjakker lavet af skind fra islandske får, som på grund af det kolde klima på Island er tykt. I dag bliver de fleste rulamsjakker lavet af af lettere skind ofte fra lande som Spanien, Italien, Tyrkiet m.m.
Hvad er fordelen ved et tyndere skind?
Rulamsfrakker idag er mere behagelige at have på – til gengæld , hvis det er meget koldt , er rulamsjakker lavet af skind fra islandske får mere isolerende. En rulamsjakke lavet af skind fra islandsk får er dog tungere at have på.
Hvilke typer rulam findes der?
Mange forskellige, men en meget udbredt skindtype er merino.
Merino kommer oprindelig fra Spanien, men skindet produceres idag mange andre steder – skindet er meget let og blødt samtidig med, at det er varmeisolerende.
Hvad afgør kvaliteten findes inden for rulam? Tre faktorer: Størrelsen af skindet, tykkelsen af skindet og overfladen af skindet. Hvis du bruger merino-skindet som er et stort skind til at producere en rulamsfrakke, vil rulamfrakken være mere ens i skindet. Vælger du en type rulam som f.eks. merino ante vil rulamsfrakken både være let og have en silkeagtig overflade på pelssiden.
Hvornår vil rulam-kvaliteten være ringere? Hvis rulamsfrakken er lavet af merinillo-skindet, som er et mindre skind, vil skindet på rulamsjakken være mindre ens. Både pels- og læderside vil have uregelmæssigheder. Hvis du bruger lacon-skindet vil lædersiden være perfekt, men hår-siden være mindre ens.
Hvad er forskellen på rulam og pels?
Meget populært kan man kalde det for “fåre-pels”. Man kan også kombinere pels og rulam. Se: Kombiner pelsen på den bedste måde!