Eller pels og perler.
Har du den rigtige pels på, så sætter det jo ”prikken over i´et” også at have de rigtige smykker på.
Perler og pels deler, ikke blot P som første bogstav men, en verden af luksus, naturlighed og æstetik.
Annette Spanggaard, grundlægger af Pearl Stories fortæller her følgende:
Perlernes historie og udvikling.
Perler har været symbol for rigdom, status og tro. Det gamle ægyptiske aristokrati tilbad dem. Cleopatra forlod aldrig huset uden dem. Og den europæiske adel har altid haft en helt speciel forkærlighed for dem. Indtil begyndelsen af 1900-tallet fandtes der kun naturperler. De var sjældne og meget kostbare – kun de riges eksklusive ejendom. Japaneren Mikimoto opfandt efterhånden en metode til at producere perler ved menneskets indgriben. Således blev perler mere tilgængelige, og i dag er næsten alle perler tilvejebragt af mennesker.
Naturperler er de mest værdifulde og derfor de dyreste.
Ligesom pels inddeles perler i forskellige kategorier afhængig af, hvilket skaldyr de kommer fra.
Naturperler er de mest værdifulde af alle perletyper og omfatter South Sea, Tahiti og Conch (udtales ”konk”) perler. Til helt dyre pelse vil man ofte vælge smykker udført i naturperler. Naturperler findes i flere farver, således at de passer til sort, hvid, brun eller grå pels.
South Sea perler kommer fra den hvidlæbede saltvandsøsters, Pinctada maxima, der findes i det nordlige Australien og Sydøstasien. Den producerer meget glatte og runde perler på 10-20 mm – de største blandt perler – typisk i farverne hvid, sølv eller guld.
Tahiti perler
Tahiti perler kommer fra den sortlæbede østers, Pinctada margaritifera , der bor i det varme vand omkring Fransk Polynesien. De er de eneste perler, der bliver sorte naturligt og er typisk meget store, 9-16 mm. Tahiti perler findes i et stort antal nuancer som sort, grå, sølv, grøn, blå og lilla.
Conch perler
Conch perler er blandt de mest sjældne og værdifulde perler i verden, da forsøg på at dyrke dem endnu ikke er lykkedes. De normalt flamingo-rosa perler kommer primært fra Queen Conch eller Strombus gigas, en stor snegl, der primært lever i Det Karibiske Hav ud for det sydlige Florida.
Endeligt og stadig til de dyre pelse kan man vælge at kombinere med Akoya perler, der er saltvands kulturperler, der dyrkes i saltvands østers af Akoya typen. Akoya perler har enten hvid eller cremefarvet body colour, typisk med en rosa-, creme- eller elfenbensfarvet overtone. Den mest almindelige størrelse er 7,0 -7,5 mm.
Perler og pels til dagligdags brug.
Pels bruges i stigende grad til mere dagligdags formål også. Her kan man med fordel anvende de lidt rimeligere ferskvands kulturperler, der er dyrket i ferskvandsmuslinger, normalt i trekantsmuslingen. Ferskmuslinger kan rumme et større antal perler og dermed meget billigere at producere. Ferskvandsperler producers primært i Kina og findes i forskellige pastelfarver som hvid, sort, rosa, fersken, lavendel, blomme, lilla og mandarin afhængig af muslingetype. Den typiske størrelse på ferskvandsperler er 7-8 mm.
Vil du gerne vide mere om perler og pels?
Hvis du er interesseret i at vide mere – måske også hvad de forskellige perler koster, så gå ind på Pearl Stories hjemmeside: www.pearlstories.dk og få mere information.